Overzicht Overzicht Zoek Zoek Boven Boven
Download details
Johannes 14 - Een persoonlijke boodschap Johannes 14 - Een persoonlijke boodschap (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

'In het huis van mijn Vader zijn veel woningen...want Ik ga heen om u plaats te bereiden.' (vers 2 en3). In Israël en sommige andere landen is het de gewoonte dat naast het huis van hun vader er een plek wordt gereserveerd voor zijn zoon en toekomstige bruid. Op het moment dat de zoon 'verloofd' is met het meisje, begint hij met het bouwen van het huis. Als het huis klaar is, dan is er een bruiloftsfeest van 7 dagen. Na de 7 dagen mag de bruid bij de bruidegom intrekken en zijn ze officieel getrouwd. Op deze manier houdt de Heere Jezus van ons, zoals een bruidegom verlangt naar zijn bruid.

Een huis is iets wat heel lang blijft, niet zoals een tent. Je hebt in dat huis je eigen plek.

Dit zegt Hij tegen degenen die Hem kennen. Hij ging heen om een plaats gereed te maken: Hij moest sterven aan het kruis.

Thomas vraagt 'waar?' en 'hoe?' (vers 5). De Heere zegt: 'Ik ben de weg, de waarheid en het leven.' Hij alleen.

Vers 8-10. De Vader en de Heere Jezus zijn allebei hetzelfde. Je kunt een verkeerd godsbeeld hebben, doordat je bijvoorbeeld niet een prettige aardse vader hebt. Zoals de Heere Jezus van je houdt, zo houdt de Vader ook van je. God de Vader en God de Zoon zijn één. Tegen de Vader mag je 'Abba' vader zeggen, dat betekent 'papa'. In het O.T. was er deze persoonlijke titel niet, alleen algemeen dat God als een 'vader voor het volk Israël' is.

Vers 13. Vragen in de naam van de Heere. Je bidt iets in de naam van de Heere Jezus als je iets bidt wat Hij ook zou willen. Daarvoor hoef je niet standaard een formule te gebruiken 'in de naam van...'. In de Bijbel wordt er wel opgeroepen om te bidden.

Dan volgt er 3x 'als u Mij lieft hebt'.

1. Bewaart Mijn geboden: de Heere vraagt wel gehoorzaamheid van je als christen! Het is een logisch gevolg van het liefhebben van de Heere. Daarvoor heb je de hulp van de Heere nodig. Hij geeft ons daarom een andere Voorspraak: de Geest van de waarheid. Hij wil graag dat we in Hem blijven.

2. Hij zal Mijn woord bewaren. Je geloof is niet gebaseerd op wat mensen zeggen. De Vader en de Heere Jezus zullen woning in je hart maken. Je proeft hier al iets van de hemel en Gods genade. Je kunt Gods vrede ook ervaren, ondanks dat er moeilijkheden zijn. Je hebt vrede met God door het geloof. En de vrede van God ervaar je in je hart. Als je als christen in zonde leeft, ervaar je niet de vrede van God. Dat ervaar je als je Zijn woord bewaart.

3. Als u Mij liefhad, zou u zich verblijden dat Ik naar de Vader heenga (vers 28). Je zult blij zijn dat Ik deze weg naar het kruis wil gaan. Het vervult ons hart met dank.